A 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerint fokozottan tűz- vagy robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagoknak bármely időpontban 300 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű tárolását vagy 100 kg tömegmennyiséget meghaladó mennyiségű ipari vagy szolgáltatás körébe tartozó feldolgozását, technológiai felhasználását végzők (2. foglalkozási ág) a tevékenységüket csak érvényes tűzvédelmi szakvizsgával végezhetik. A mennyiségek számításánál az üzemanyagtöltő-állomásokon a kimérő szerkezetekhez kapcsolódó technológiai tartályokban tárolt üzemanyagot figyelmen kívül kell hagyni.

Tűzvédelmi szakvizsgával kell rendelkeznie annak a személynek is, aki a tevékenységet végzők munkáját közvetlenül irányítja.Tűzvédelmi szakvizsgára az a személy bocsátható, aki az oktatási tematika szerint megtartott felkészítő tanfolyamon vagy továbbképzésen részt vett. Képesítési előfeltétel nincs.

A tűzvédelmi szakvizsga költsége: 30 000 Ft / fő / szakvizsga

Tudta, hogy tűzvédelmi szakvizsga szükséges ezeknél a tevékenységeknél is?

  • festékek, lakkok és oldószerek tárolása 300 kg feletti robbanásveszélyes anyag esetén (pl.: ipari területek, gyártócsarnok raktára);
  • általános kereskedelmi árukészlet raktározása 300 kg feletti robbanásveszélyes anyag esetén (pl: dezodorok, vagy egyes háztartási vegyi anyagok);
  • gázpalackok ipari tárolása 300 kg feletti mennyiségben;
  • fényezési, festési, mártási munkák, ha a felhasznált robbanásveszélyes anyagok mennyisége naponta (műszakonként) a 100 kg-ot meghaladja.