A 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerint az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát végzők (14. foglalkozási ág) részére – meghatározott kivétellel – érvényes tűzvédelmi szakvizsga szükséges.

Nem kötelezett szakvizsga megszerzésére, aki legalább erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója vagy műszaki mérnöki végzettséggel, és legalább középszintű tűzvédelmi szakmai képesítéssel vagy érvényes elektromos tűzvédelmi szakértői engedéllyel rendelkezik.

Tűzvédelmi szakvizsgára az a személy bocsátható, aki az oktatási tematika szerint megtartott felkészítő tanfolyamon vagy továbbképzésen részt vett, és legalább erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálója vagy műszaki mérnöki végzettséggel rendelkezik.

A tűzvédelmi szakvizsga költsége: 30 000 Ft / fő / szakvizsga

Tudta, hogy a villamos biztonsági felülvizsgálathoz is tűzvédelmi szakvizsga szükséges?

Amennyiben a tűzvédelmi szakvizsga kötelezettség alól nincs felmentése, úgy a villamos biztonsági felülvizsgálat végzéséhez szüksége van tűzvédelmi szakvizsgához, mert a felülvizsgálat egyik feladata a kisfeszültségű erősáramú villamos berendezések időszakos tűzvédelmi felülvizsgálata.